Foto: Benjamin Westhoff (https://www.general-anzeiger-bonn.de/)
  • Wanneer: Zaterdag  21 december
  • Instapplaatsen heenrit:   Rotterdam CS, Gouda, Utrecht en Eindhoven
  • Uitstapplaatsen terugrit: Rotterdam CS, Gouda, Utrecht en Eindhoven
  • Vertrektijden Rotterdam CS: Verwacht tussen 07:30 en 08:00
  • Het volwassene tarief bedraagt  € 89 voor niet donateurs en € 79  voor donateurs. 
  • Het kindertarief (4-14 jaar) bedraagt € 49 
  • Kaartverkoop in onze (web)winkel: https://stoomstichting.nl/winkel/

 


28 November:

Meer dan 300 stoom en kerstmarkt liefhebbers hebben reeds geboekt voor deze prachtige reis! Om nog meer liefhebbers in de gelegenheid te stellen mee te kunnen reizen met de stoomtrein naar Bonn, gaan we onderzoeken of we de trein kunnen verlengen met een extra rijtuig.

Op dit moment verkeert het rijtuig in de laatste fase van haar groot onderhoud waarbij onze medewerkers hun uiterste best doen om dit voor de Kerstexpres gereed te hebben. U kunt daarom vanaf nu nog reserveren voor deze sfeervolle Kerstexpres, er komen dan nog 70 zitplaatsen beschikbaar. Mocht  het alsnog niet tijdig gereed zijn dan zullen wij de mensen die vanaf nu boeken dit laten weten en het geld restitueren. Maar we hebben goede hoop…


 

SSN Kerstexpres naar Bonn

Het einde van het jaar nadert. De nachten worden steeds korter en donkerder en de kerstdagen komen weer in zicht. Traditioneel het toonbeeld van licht en gezelligheid. En traditioneel is ook de SSN Kerstexpres! Elk jaar brengt onze trein een bezoek aan een kerstmarkt in binnen- of buitenland. Dit jaar is het Duitse Bonn onze bestemming.

Voor de vroege reizigers op Rotterdam Centraal naderen er ook lichtjes in de duisternis, het zijn de frontseinen van de 23 023 die voor het eerst sinds 13 jaar weer mag fungeren als trekkracht voor de SSN Kerstexpres.

Foto’s Bonn: https://www.facebook.com/bundesstadtbonn


 
Al stomend komt de trein langzaam het station binnengerold en stopt keurig voor het sein, de deuren gaan open en de vroege reizigers worden verwelkomd door de kerstman die speciaal voor deze gelegenheid de Noordpool verlaten heeft om ons te vergezellen op onze eigen `Polar Expres´….
Terwijl u plaatsneemt in de stijlvolle jaren ‘30 of ‘50 coupés rijdt de locomotief naar de andere kant van de trein, gereed voor de reis naar het zuiden. De stoomverwarming wordt weer aangekoppeld, de stoker gooit nog een paar scheppen kolen in het vuur en de machinist neemt de koffie aan voor de ‘locbemanning’. Ook zij zijn klaar voor vertrek!
 
Het sein springt op groen, de vertreklamp op het perron gaat branden, de conducteur fluit, heft zijn spiegelei en langzaam zet de trein zich al sissend in beweging. Als afscheid aan haar thuisbasis galmt langzaam de fluit door het centrum van Rotterdam.
 
Met een grote witte stoompluim trekt ze langs de weilanden bij Nieuwerkerk en na het beklimmen van de brug bij Gouda rolt de trein het station binnen. Daar worden de nieuwe reizigers verwelkomd en richting hun plaats geholpen.
De conducteur fluit en we vertrekken weer, op naar het volgende station: Utrecht Centraal!
 
Onderweg daarheen hebben de eerste groep reizigers hun zitplaats verlaten voor een plekje in het stijlvolle ‘Mitropa’ restauratie rijtuig, al genietend van een kop koffie, thee of iets anders lekkers. De reizigers die zijn blijven zitten worden op hun wenken bediend door de minibar die u komt opzoeken bij uw zitplaats.
 
Na het passeren van station Woerden nadert de trein Utrecht Centraal, het begint al wat lichter te worden en tussen al de moderne nieuwbouw schittert onze gepoetste en blinkende 23 023 als nooit te voren. Ook hier is weer een korte stop. Na een paar minuten vertrekken we weer om naar het zuiden af te buigen richting de lichtstad, hoe toepasselijk in deze donkere tijd van het jaar…
 
Ondertussen begint de locomotief langzaam door te warmen, ze staat immers al meer dan 24 uur onder stoom en begint steeds lekkerder te lopen nu ze eenmaal haar benen kan strekken.
De ‘locbemanning’ voorop is druk bezig: De machinist staat dik ingepakt naar de seinen te kijken en brengt ons in sneltreinvaart naar onze volgende bestemming. De stoker is druk bezig om de aan de wensen van de machine te voldoen. Elke paar minuten wordt er een rondje van het zwarte goud op het rooster gegooid en het nodige water in de ketel gepompt, terwijl de trein Eindhoven met rasse schreden nadert….
 
Hier stappen de laatste reizigers in en vertrekken we naar station Venlo. Daar aangekomen verlaat de stoomlocomotief onze trein en wordt vervangen door een meer dan 60 jaar oude Duitse elektrische locomotief uit de serie E10! De stoomlocomotief wordt in Venlo voorzien van kolen en water en gereed gemaakt voor de terugreis later op de dag.
 
De trein, voortgetrokken door st(r)oomtractie verlaat Nederland en rijdt via Mönchengladbach, Köln naar onze eindbestemming Bonn.
Bonn was tot 1999 hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en is de geboortestad van vader en zoon Beethoven. Een wat onbekende stad in het Duitse stedelijke geweld, maar uitstekend per trein bereikbaar via de Links Rheinische sporen.
Traditioneel is het natuurlijk de tijd van de kerstmarkten, een behoefte waarin Bonn ruim voldoet met zo’n 180 kraampjes verspreid door de binnenstad. En dat begint ongeveer voor de deur van het Hauptbahnhof.
Maar naast dit kerstgeweld is er natuurlijk meer: u kunt winkelen in het centrum en voor de echte cultuurliefhebber is er ook genoeg te doen, weer of geen weer!
Zo kunt u een bezoek brengen aan het barokke stadhuis, de Munsterkerk of het Beethovenhuis. Daarnaast zit er een stuk politieke geschiedenis in Bonn. Met de Kanzlerbungalow en villa Hammerschmidt begon de terugkeer van de Democratie in het naoorlogse Duitsland.
Vanuit het Hauptbahnhof neemt u makkelijk de stoptrein naar Bonn UN Campus of de U- bahn naar de Museumsmeile. Het pas gerenoveerde Haus der Deutsche Geschichte biedt een indrukwekkende blik op de naoorlogse geschiedenis van Duitsland en is gratis te bezoeken. Of gewoon lekker een terrasje pikken en wandeling naar de Rheinaue; het natuurpark langs de Rijn.
U ziet het; dit jaar een bestemming met meer mogelijkheden dan u op het eerste gezicht misschien zou verwachten. Of u nou van kerstmarkten houdt of juist totaal niet, Bonn heeft voor iedereen iets te bieden.
Aan het einde van de middag staat de trein weer gereed op station Bonn, klaar voor vertrek naar Rotterdam. In omgekeerde richting gaan we richting de grens om daar de elektrische locomotief weer om te wisselen voor onze eigen vertrouwde 23 023, die staat te trappelen om weer naar haar warme nest te gaan. Onderweg stoppen we weer in Eindhoven, Utrecht, Gouda en Rotterdam Centraal en zal de stoomfluit nog éénmaal dit jaar nagalmen door de steden die we aandoen.